DCH toejhund toejhund toejhund toejhund toejhund DCH


Viva                      Jeg ved godt selv, at jeg er en speciel hunderace! Søndag, 19. Oktober, 2014


VIVA taget d. 5. august 2014

 

    D ette er min hund Viva, der kom til vores hjem D. 23 juni 2012, det er en sort/hvid Border Collie tæve, og hun er min helt store stolthed. Det er en meget kærlig og klog hund, elsket af familien, af Bomba og af katten Milo og nu også Naja. Viva er min første tævehund.

Viva kom til vores hjem D. 23 juni 2012, som ca. 4 måneder gammel fra et yngre par, i Nr. Broby der ikke længere kunne have hende pga. personlige problemer.

Navnet Viva betyder "leve" på flere sprog, hvorfor hun fik navnet, har jeg ingen kendskab til, det tog også sin tid at vænne sig til det. Efterhånden er jeg mere og mere overbevidst om, at hendes navn passer til hende, nemlig en leve hund, der har det godt og er lydig.


Viva elsker at træne, træne og atter træne - Men det kan hendes fører naturligvis ikke holde til, så det bliver også nogle ture, hvor hun selv får lov at lege og udforske alle de dufte og færder som findes i naturen, hvor jeg bare går og går og ikke mindst hygger mig med hende i naturen.

Hun var hos dyrlægen og fik sin 1 års vaccination et par dage før hun blev 1 år, og blev samtidig undersøgt fra top til tå med 0 anmærkninger.
Viva er nu 1 år gammel den 25. februar 2013 og skal den 11. marts over på Ringe dyrehospital og øjenlyses for arvelige anlæg, håber på 0 i øjenfejl.

DcH-Langeland´s træningsbane, hvor vi træner lydighed i C-klassen, er hun bare fyr og flamme - hun elsker spring og frisøgning og tager springbrættet lige så ofte hun kan komme til det og leger sporhund ligeså ofte, både på banen i naturen og herhjemme enten i stuen eller i haven.

Viva behersker langt mere end 50 direkte kommandoer og det er da helt utroligt, hun er stadig omkring 1 år gammel, jeg er meget spændt på, hvor meget hun får lært i løbet af de kommende år. Lige nu er jeg holdt op med at tælle de kommandoer hun kan og som hun behersker.

Jeg forventer, efter oprykning til B-klassen, at blive hængende i B-Klassen i DcH, da jeg ikke har yderligere intensioner end at træne spor med hende - men tiden må også råde og vi ser hvad tiden bringer.
For at komme videre til B-klassen skal der opnås 2*110 point i C-klassen inden for samme kalenderår; den ene konkurrence skal bestås mindst på kredsplan. Vi hører til Kreds 5, som dækker Fyn og øerne.

Jeg satser på at 2014 bliver året hvor hun består og er klar til oprykning til B-klassen og kan starte op med spor træning, ellers tager vi dabare endnu et år i C-klassen, så hun og jeg er helt klar.

Vi har også fået en meget stor hjælp via internettet af en Border Collie ejer med en dejlig aktiv Border Collie ved navn Iso på nordfyn Korvis der træner agility og rally og vist nok også lidt lydighed samt kliktræning, både med sin egen BC. Iso og ligeså med klubbens hunde: Hun har hjulpet mig, over internettet, med flere ting omkring specialtræning af Viva, således hun kunne blive klar til sin første konkurrence i DCH, i Langelands Civile Hundeførerforening. Specielt fik vi hjælp til lineføring og anden deltræning. Iso og Anna der er tilknyttet DKK Kreds 3, Dansk Kennel Klub, som jeg fik kontakt til via Lene fra kennelen Beautiful Borders.

Til lokal konkurrencen klarede Viva sig ganske udmærket og fik 56 point og en 6. plads, hun var desværre løbsk, dvs. hun var i sin første løbetid, og pga. samme problem opnåede hun en 6. plads. Dette var jeg nu meget tilfreds med, for jeg forventede slet ikke at hun bestod, netop pga. løbetiden. Hun kunne med lethed alle sine øvelser, det samme kunne føreren. Så overordnet set, er jeg meget meget stolt af min dejlig hund Viva.

Vi arbejder nu videre med at få lært og trænet alle de nye ting, vi skal kunne i C-klassen - Flere ting kan vi allerede i forvejen, andre skal finpusses og endnu andre skal læres helt på ny, deriblandt halse, da hun ikke er glad for at halse udendørs... men det skal nok komme. Og så skal der naturligvis kontinuerligt trænes med lineførring, da hun stadig har tilbøjelighed til at gå ud i linen og også træde et par skridt ud til venster for mig under træning.

Lige nu går vi og ledere efter en træningspartner, som er interesseret i at træne målrettet hver anden dag eller sådan, de hænger ikke på træerne, selv om der er arbejdsløshed blandt folk og fæ, så søgen fortsætter.

August 2013

Så er træningssesonen startet igen og vi har nu gået i C-klassen siden 1. januar2013 - Lige nu 15. august trænes der intensivt på, at gå op til prøve den 1. september 2013.
Viva klare sig rigtigt godt og kan lagt de fleste øvelser, men det er jo ikke nok at kunne den, de skal også afvikles helt præcist som det forventes af dommerne som dømmer. Derfor træner vi hver dag 1-2 gange a ½-1 time hene ved langelandsbroen.
Her træner vi lineførring, Dæk, Sit, Stå og Hjemkald samt Frisøg. Rundering kan vi ikke træne, da det kræver 1-2 hjælper (figuranter), da jeg har lovet træneren ikke at træne det privat før hun kan det hele.

Hvorfor vælger jeg at stille til prøve? - kun fordi jeg gerne vil kender min position altså hvor lang vi er nået og om vi er parate til at tage de nødvendige 2 prøver på 1 år a. mindst 110 point.
Jeg tror på, at Viva kan tilstrækkeligt til at kunne bestå prøven, dog mangler der stadig at give hals ved rundering, men jeg er begyndt at tro på, at det kommer lige pludselig, fordi hun er begyndt at give hals af fremmede eller hvis hun pludselig ser en person, der ikke lige var der før. Så jeg er fortrøstningsfuld og har dog fået hende til at hals 3-5 gange spontant i den seneste tid.
Hun er jo også nu passeret sin 2. løbetid, hvilket desværre skete da vi var ved at være klar til første C-konkurrence i maj månede i foråret - øv - jeg valgt ikke at stille med hende, da det nok var for stor en mundfuld denne gang.

1. September stiller der 43 hunde her på Langeland fra hele fyn. I C-klassen er vi 3 stk. Border Collies, en fra Svendborg og nordfyn og så Viva, samt en stribe labradore og andre racer/blandinger - det bliver ret spændende om Viva og Jeg består, men det er målsætningen, således vi kan genopstille i November til Lokalkonkurrence og evt. der også bestå, så kan Viva rykke op i B-klassen til januar 2014, og så kan vi starte op på det som er hovedmålsætningen, nemlig spor arbejde.

Så pøj pøj min tøs.
September 2013

Så blev det den 1. september 2013, hvor Viva og Jeg skulle måles ved Fynstræningsmesterskabet for lydighed og andre øvelser i DcH-Danmarks C-klasse, hvor der også opstillede hunde i B og A-klassen.

Vi opnåede desværrer ikke de 110 point, som skulle til, for at resultatet tæller i den samlede optælling hvert år. Vi opnåede 98,75 point specielt fordi jeg lavede dumme dumme fejl, bla. spejlvendte en kommando i lineføring og også glemte at kalde Viva hjem efter fri ved fod Dæk... Så, hvis nogen har fundet en vildfarende og hjemløs "hjemkald", så er det min... :)

Reste af øvelserne klare hun faktisk rigtig godt, og de dyre øvelser, dem klarede hun mestedelen med top karakter, nemlig 10 i Apport, Spring og Fritsøg, i Gendstand (en sko), fik hun 8 og tabte helt i Rundering, hvor hun fik 0,00 - lige denne sidste øvelse, regnede jeg selv med at opnå mindst 8 point, idet at hun altid på få sekunder finder figuranten, men undlader at give hals (-12 point).
Hun fandt gendstanden i fritsøg på 6 sekunder, dvs. ud og hjem til mig på 6 sekunder, hvorimod hun brugte ca. 7-8 sekunder på kraftig rusken/leg med skoden før hun af egen drift gav mig skoen, hvilket sidstnævnte giver pludspoint, altså i alt 8 point af 10 mulige.

Vi startede som nr. 3 i C-klassen og blev nr. 12 ud af 18 opstillede, så det var egneligt rigtigt godt gået af Viva. OG nu har jeg fået Resultatbogen, hvori alle resultater fremover skal indføres af dommeren i de respektive konkurrencer, så den passer jeg godt på, også selv om det betød, at der skulle deles kage ud i klubben. :)

Resultaterne til prøven kan iagtages, lidt længere nede på siden i Dommersedlen, som er en kopi af min Dommersedel i Klasse C.

Vi er igen begyndt træning ved broen fra og med i dag - jeg søger stadig en træningspartner med ca. samme kvalifikationer eller bedre, såldes vi kan måle hinandens evner og også se, hvor vi gør tovlige ting og hvor tingene går rigtigt godt.


10. Oktober 2013

Efter at havde kikket resultatet igennem fra 1. september lavde jeg en liste over, øvelser som Viva ikke var god i, altså hvad kan forbedres og så ellers træne og træne på de øvelser, til jeg vurderede at de var gode nok.
Vi gik til prøve igen den 5. oktober og igen den 6. oktober - Den første prøve var vores Lokalstævne som vi missede i maj pga. det blev aflyst - her fik Viva en 4. plads med 131,7 point og dagen efter over i Svendborg til Landskonkurencen fik hun en 12. plads med 114.45 point. Viva har nu opnået tilstrækkelige point til, at hun kan rykke op i B-klassen og påbegynde uddannelsen som sporhund... YEEESSS Godt gået min dejlige tøs... og så det hele efter 1 års træning Dyyygggtttiiiggg huuunnd.


Vi har tilmeldt os Fynsmesterskabs konkurrencen også kaldet "Løvfaldskonkurrence" den 27. oktober 2013 på vestfyn Fønsstrandvej 9d, 5580 Nr. Aaby. Andre fra vores klub har også tilmeldt sig både i C og B-klassen.
Årsagen til at jeg har tilmeldt os, er for at se om vores resultat er stabilt, altså omkring 114-120 point eller derover, således får jeg bekræftet at min målrettet træning virker og er OK.

27. Oktober 2013

Så blev det Søndag d. 27 oktober 2013 hvor Viva og Jeg skulle til stortest for sidste gang i C-klassen, således vi kan se, om der er fremgang, stilstand eller tilbagegang i vores øvelser på træningsbanen.
Programmet blev delt i 3 dommerhold, da der var tilmeldt 25 elever i C-klassen, hvilket ville tage forholdsvis lang tid, dvs. noget over middag før Vi alle var blevet testet.
Viva og jeg var færdig med vores program omking middagstid og vores resultater blev læst op ca. 13:30, hvor hun fik 112 point af 150 mulige og en 16. plads ud af 25 deltager.

At dette var Fynsmesterskabet, med Holdkonkurrence og Lokalforeningskonkurrence tog jeg nu meget stille og roligt - der var jo i sagens natur ikke muligt at opnåe noget stort resultat, de Viva kun har deltaget i 3 konkurrencer uden for lokalforeningen.
1. pladsen, altså Fynsmesteren gik til Nadia Juul-Pedersen med den Ruhåret Hønsehund Chili med 437,60 point. Viva fik således en placering som nr. 18, ud af 59 opstillede, med samlet 325,20 point, opnået via 3 prøver.
Ikke at Jeg ikke kunne tænke mig at tage et flot resultat med hjem til klubben, men det var utopi at tro dette, med så ung en hund Og min målsætning med Viva var jo ikke at opnå smukke høje resultater i C-klassen, men at få hende trænet op til at klare en oprykning
til B-klassen, således Vi kunne blive klar til at lære at gå sporarbejde. Dette løfte til mig selv og til Birgit har Vi indfriet.


1. November 2013
I dette år der er gået har Viva deltaget i 4 konkurrencer, hvoraf hun har bestået de 3 med mere end 110 point, som er kravet for at resultatet tæller med i oprykningsøjenmed.

Den 28. oktober 2013 gik vi til den sidste kredsprøve med Viva hos DcH Vestfyn som afviklede Løvfaldskonkurrencen med A, B og C hunde - Viva opnåede en 16. plads på DcH VestFyn med 112 point. Dette er jeg meget godt tilfreds med og viser ca. hvor vi befinder os.
Nemlig ca. i midten af feltet. Viva kan sine øvelser, det kan jeg også, men vi fik et lille uheld ved lineføringen, hvor jeg var ved at falde, og som gjorde, at jeg trak hårdt i linen, herefter trak Viva kontra hele øvelsen... øv øv.

Nu mangler vi blot den sidste Lokalkonkurrence d. 17 november her i klubben - mon ikke også nok det går - Herefter går vi på vinterferie, dvs. vi begynder stille og roligt at træne B øvelserne, dem som vi kan klare uden instruktør.
Og til februar næste år, regner jeg med at vi starter op med instruktør og kommer i gang med at lære de ting som skal læres i B-klassen vedrørende spor, rundering, fritsøg m.v.

med tilladelse til brug af DcH´s logo givet af Danmarks civile Hundeførerforening 19-03-2013
med tilladelse til at nævne Border Collie Klubben givet af Lone Sommer Border Collie Klubben 22-03-2013
med tilladelse til at nævne Kennelen Beautiful Borders givet af Lene Simonsen Beautiful Borders 23-03-2013
med tilladelse til at nævne Korvis givet af Anna Korvis 23-03-2013


Den der fastholder, en Border Collie ikke er en skødehund lyver eller er uviden... At den ikke BØR være en skødehund er så en anden sag...
Herunder alle offentlige skemaer som vedrører Viva og hendes oplæring.


Data for border collien Viva
Type: Border Collie, sort/hvid, mellemlang pels.
Navn: Viva.
Født hvor: En kennel i 7260 Sønder Omme.
Alder: 13 måneder gammel (født 25. februar 2012, hvalp nr. 4).
Køn: Tæve.
Vægt: 17,2 kg.
Højde: 52-53 cm.
Længde: ca. 107 cm.
Stamtavle: Ingen - Af race er Viva en ren border collie, faderen er privat border collie fra Esbjerg, med tavle. Moderen er en border collie fra en kennel i Sdr. Omme ude tavle, dennes forældre har tavler, og er fra den samme kennel i Sdr. Omme.
Hjem: Rudkøbing, Danmark.
Træningsforhold: DCH, Ved Langelands Civile Hunderførrerforening, en lokalafdeling af DCH, Danmarks civile Hundeførerforening.
Målsætning: At optræne Viva til at være sporhund under DCH.
Nuværende status: Har bestået hvalpekurset og startet på C-klasse (begynder) træning - Har nu også bestået C-klassen og strater i B-klassen 1/1-2014.Første konkurrence, Lokal kursusklasse konkurrence
Dommerseddel: - Kursus Klasse -
Hundefører navn: Finn Hansen
Arrangør DcH Langeland: Dato: 17-11-12
Karakter point: Hundens navn: Viva - Start nr.: 3 - Blev nr. sidst opstillerde hund pga. løbsk tæve)
Lineførring: 19 a 20 = 9,5 * 2 - Lidt runding (afstand)
Sid: 4 a 10 = 4 * 1 - Minus 2 point første gang - går sidst i øvelse (minus) afslutnig.(afstand)
Dæk: 4 a 10 = 4 * 1 - Går sidst i øvelse (minus) afslutnig.
Spring: 10 a 10 = 10 * 1 - Flot.
Indkaldelse: 19 a 20 = 9,5 * 2 - Går rundt om fører.
I alt max 70 point: 56
Dommer: Bo Winther Hansen.
Attest for Øjenundersøgelse for arvelige anlæg
ECVO: - Attest for øjenundersøgelse
Dato: 11-03-2013
Direkte oftalmoskopi: X
Kontrol af Microchiop: X
Resultat Result for the presumed hereditary eye diseases Gælder for 12 måneder
1. Presistered Pupilmembran (PPM): X
2. Presistered Hyperpl. Tunica Vasculosa: X
3. Kataarakt (medfødt): X
4. Retinal Dysplasi (RD): X
5. Hypoplasi af N. Opticus/mikropapil: X
6. Collie Eye Anomaly (CEA): X
7. Andet:
8. L. Pectinatum abn. (Only after gonioscopy): --- (lang streg)
11. Entropion/Trichiasis: X
12. Ektropion/Makroblefaron: X
13. Distichiasis /Ektopiske Cilier: X
14. Cornea Dystrofi: X
15. Katarakt (ikke medfødt): X
16. Linseluxaton (primær): X
17. Retinal Degeneration (PRA): X
18. Andet:
Øjenpaneldyrlæge - Gørtlervej 5 - 5700 Ringe ISO-9001 certificeret dyrehospital
Resultat: FRI for arvelig øjensygdomme - en rigtgi god attest

Første prøve i C-klassen, Fyns træningskonkurrence afviklet af DcH Langeland
Dommerseddel: - Klasse C
Start nr. hundeførers navn & hunds navn: C3 - Finn Hansen - med Viva
Arrangør DcH Langeland: Dato: 01-09-13
Øv. 1 Lineførring: 03,50 * 2 = 07,00Stram line, henstilling til slap line - Skæv 2. stop, F. spejlvender øvelse. Kommando ved vending. Stram line vd vindinger i løb. Varierende afstand i store dele af øvelsen .
Øv. 2 Stå: 08,00 * 1,5 = 12,00extra kommando stå.
Øv. 3 Sid: 07,50 * 1,5 = 11,25Kommando under opmarch. Hund mere end 1 meter bag fører under opmarch.
Øv. 4 Dæk: 05,00 * 1,5 = 07,50Minus indkald.
Øv. 5 Apport: 10,00 * 2 = 20,00OK.
Øv. 6 Spring: 10,00 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 7 Rundering: 00,00 * 2 = 00,00Finder ikke figurant.
Øv. 8 Frit søg: 10,00 * 1 = 10,00OK.
Gendstande: 08,00 * 2 = 16,00Kraftig leg med gendstand. + kom til aflevering.
I alt point: I alt (max 150 point) 98,75 Plads: 12 af 18
Lineføring: 7,00
Rundering: 0,00
Point inden koef: 62,00

Anden prøve i C-klassen, Lokalkonkurrence afviklet af DcH Langeland
Dommerseddel: - Klasse C
Start nr. hundeførers navn & hunds navn: C5 - Finn Hansen - med Viva
Arrangør DcH Langeland: Dato: 05-10-13
Øv. 1 Lineførring: 7 * 2 = 14,00Variabel afstand. Stram line et par gange. H. foran F. V. opstandsninger. Stram line i vendinger. H. skæv foran F. V. afslutning.
Øv. 2 Stå: 9,8 * 1,5 = 14,70H. skæv V. afslutning.
Øv. 3 Sid: 10 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 4 Dæk: 10 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 5 Apport: 10,0 * 2 = 20,00OK.
Øv. 6 Spring: 10,0 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 7 Rundering: 4,0 * 2 = 8,00Minus hals.
Øv. 8 Frit søg: 10,0 * 1 = 10,00OK.
Gendstande: 10,0 * 2 = 20,00OK.
I alt point: I alt (max 150 point) 131,70 Plads: 4 af 6
Dommer: Finn Christensen.

Tredje prøve i C-klassen, Landskonkurencen afviklet af DcH Svendborg
Dommerseddel: - Klasse C
Start nr. hundeførers navn & hunds navn: C10 - Finn Hansen - med Viva
Arrangør DcH Svendborg: Dato: 06-10-13
Øv. 1 Lineførring: 5,0 * 2 = 10,00Variabel afstand. Stram line i gange. -1. stop. Henstilling om løs line. Stram line i løb i vending. -afslutning.
Øv. 2 Stå: 9,2 * 1,5 = 13,80-kort pause v. start. H. skæv V. afslutning.
Øv. 3 Sid: 10 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 4 Dæk: 9,7 * 1,5 = 14,55skæv V. afslutning.
Øv. 5 Apport: 8,8 * 2 = 17,60-kort pause før kast og før aflevering. Løs aport.
Øv. 6 Spring: 9,0 * 1,5 = 13,50H. springer før kommando.
Øv. 7 Rundering: 0,0 * 2 = 0,00H. finder ikke figurant.
Øv. 8 Frit søg: 10,0 * 1 = 10,00Flot.
Gendstande: 10,0 * 2 = 20,00Flot.
I alt point: I alt (max 150 point) 114,45 Plads: 12 af 25
Dommer: Flemming B. Rasmussen - Flemming Aalund - Holger Hansen - Leif Steen Rasmussen.
Lineføring: 10,00
Rundering: 0,00
Point inden koef: 71,00

Fjerde prøve i C-klassen, Fynsmesterskabet afviklet af DcH Vestfyn/Løvfaldkonkurrencen
Dommerseddel: - Klasse C
Start nr. hundeførers navn & hunds navn: C10 - Finn Hansen - med Viva
Arrangør DcH Vestfyn: Dato: 27-10-13
Øv. 1 Lineførring: 3,0 * 2 = 6,00Varierende afstand h/f hele øvelsen. Stram line flere gange. langsom 1+2 stop. Skæv afslutning.
Øv. 2 Stå: 10,0 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 3 Sid: 10 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 4 Dæk: 10,0 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 5 Apport: 9,5 * 2 = 19,00Skæv foran fører ved afslutning.
Øv. 6 Spring: 10,0 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 7 Rundering: 1,0 * 2 = 2,00H. finder figurant. Berøring - Øvelse stop
Øv. 8 Frit søg: 7,0 * 1 = 7,00Fl. kom. for at holde H i feltet. H- søger hjælp hos F flere gange. Henstilling for at få H til at arb. selvstændig.
Gendstande: 9,0 * 2 = 18,00Uvillig slip.
I alt point: I alt (max 150 point) 112,00 Plads: 16 af 25
Dommer: Helle J J. - Grethe Petersen - Holger Hansen - ??? - Vagn Bødker - Karin Sørensen.
Lineføring: 10,00
Rundering: 1,00
Point inden koef: 69,5,00


Femte prøve i C-klassen, Lokalkonkurrence afviklet af DcH Langeland>
Dommerseddel: - Klasse C
Start nr. hundeførers navn & hunds navn: C1 - Finn Hansen - med Viva
Arrangør DcH Vestfyn: Dato: 17-11-13
Øv. 1 Lineførring: 4,5 * 2 = 9,00Varierende afstand flere gange ud/ind. Alm lang stream line flere gange ud/ind. minus 1+2 iostabdsbubg. F. venter på H i vending, skæv slut.
Øv. 2 Stå: 8,5 * 1,5 = 12,75Ekstra stå kommando.
Øv. 3 Sid: 10,0 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 4 Dæk: 10,0 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 5 Apport: 7,5 * 2 = 15,00Lidt løs App. Skæv foran fører, flytter sig.
Øv. 6 Spring: 10,0 * 1,5 = 15,00OK.
Øv. 7 Rundering: 0,0 * 2 = 2,00Finder ikke figurant - Øvelse stop
Øv. 8 Frit søg: 8,0 * 1 = 8,00Flere komm. For at holde H i felt - Flere komm. som ikke efterkommes.
Gendstande: 10,0 * 2 = 20,00OK.
I alt point: I alt (max 150 point) 109,75 Plads: 2 af 5
Dommer: Flemming B. Rasmussen.
Lineføring: 10,00
Rundering: 1,00
Point inden koef: 69,5,00


Min hund Viva 2
Viva næsten 8 måneder gammel.

   Jeg elsker at stå model for fotografen og kan bare se så køn ud.Min hund Viva 2
Viva næsten 4 måneder gammel.

   Så fik vi vores dejlige nye hund hjem. Se bare hvor Milo appelerer til venskab med Viva og det blev det til og er det stadigvæk.Min hund Viva 3
Viva 3 3/4 månede gammel

Jeg er lige kommet hjem til min nye fars mor, for lige at blive vist frem, som den første der får mig at se,
nå ja, næsten; min ny mor var jo med til at vælge mig sammen med min nye far.

4Billeder af Viva
Her kan du klikke på billederne, de er indsat i dato rækkefølge, med ældste billede først.
Et ekstra klik på et billede, da forstøres det til normal størrelse.

Min hund Rex

RexDette er min forgående hund, hanhunden Rex, som jeg hentede en tåget Januar aften 1997.

Rex opnåede en alder af 14 år, 4 måneder og 19 dage, så kunne han ikke mere. Det var i fuld overensstemmelse med dyrlægen, da dagen oprandt, hvor jeg måtte gå den tunge tur til klinikken. Men hvor var det dog en rolig begivenhed, som lægen gjorde altfor skulle være så god som mulig. Jeg fik sagt rigtigt godt farvel til den dejlige hund.

Rex var en utrolig godmodig hund, der var et kryds af en Border Collie han og en Labradore tæve. Han var 1 af 7 hvalpe, og han var den eneste med disse aftegninger, som meget let kunne forveksles med en lille Schæfer.
Forældrene til Rex var Labradoren, der var min kusines hund, og BCén som var naboens, som bare lige var mødtes fordi de kunne. Han valgte mig, og deriomod ikke omvendt, han stod og hagede sig fas i min bukselinning medens jeg så på de andre 6 hunde, og da jeg tog hvalpen frem var det bare den der skulle med hjem - mit krav var en hanhund, ikke en erstatning for Wiski, men bare en god sød hund.

Rex fik en ret hård start på sit hvalpeliv, med 2 gange brækket baglår, samme sted med 3 mdr. mellemrum. Men han klare sig uden problemer og blev klar igen. Det var en utrolig dyr tid, da det koste ca. 14.500 kr, i hospitals ophold, for at få ham klar igen, men hans fantastiske psyke gjorde, at han ikke tog nogen skade.

Han blev aldrig trænet nævnværdigt i lydighed, blot almindelig stuedressur, da han mest var ment som selskab til min søn og migselv. Også fordi han var så uheldig i starten af sit liv, valgte jeg ikke at gå til DCH med ham, dog også pga. min ryg på det tidspunkt var så svært skadet, at jeg ikke ville kunne gennemfører den daglige og ugentlige træning på banen pga. brydninger med den.

Det var mest labradorens stille temperament som skinnede igennem, hvorimod border collien var tydelig i sin egenskab af kloghed og hyrdeinstinktet.

Min hund Wiski

WiskiWiski var den først hund jeg fik efter jeg flyttede hjemmefra - Jeg overtog ham i 1981 ca. 6 mdr. gammel efter min lillebror.

Wiski var en hanhund og som voksen en meget stor hund, ca. 76-78 cm. over skuldrene og lidt over 55 kg.
Navnet Wiski er ikke alkohold, men bevidst stavet således, selvom han desværre var plakatfuld, på grund af brormand holdt feste aftenen
før jeg hentede ham i Årslev. Han var gået på bordet og drak sjatter fra vodka glas og blev fuld, da jeg skulle hente ham, havde brormand
været "for god" ved ham og sikke en stank...

Men Wiski blev en eventyrlig dygtig hund. Han var et kryds af sort schæfer og en retriever. Jeg gik i DCH, Danmarks civile
Hundeførerforening, med ham i ca. 10 år, end til han faktisk ikke gad længere, men det var nu mest fordi han havde fået testikelkræft,
hvilket også var årsagen til at han blev aflivet som ca. 10½ årig, det var virkelig ikke nogen hyggelig stund, da han skulle bort, men
det skulle jo ske.

Der var ikke mange ting, jeg ikke kunne bede ham om at gøre, han gjorde nærmest hvad som helst, for mig. F.eks. hvis jeg bad ham hente
mit tøj, når jeg stod op, så kom han med alt det tøj, jeg havde haft på dagen i forvejen, også min jakke, sko og det hele - altid til stor moro.

Han gik for at være den ubetinget bedste hund på begynder banen, men pga. noget snavs som forgik dengang, i de tider, fik han en 8.
plads. Dette gjorde, at jeg fremover nægtede at gå til nogen form for konkurrence med ham mere, hvorfor vi i ca. 9 år fortsatte i
C-klassen, men fik lov til at lave/træne alt hvad de andre på banerne også trænede, derfor kunne han næste alt hvad der blev trænet i
klubben i de forskel lige klasser. Han var skudfast, kunne angribe, kunne forsvare, kunne sporre, kunne finde og markerer figurant,
kunne ronderer, kort fortalt, han kunne alle tingene, men fik ikke papir på det, fordi jeg ikke ville gå til konkurrence og blive skuffet
igen fordi jeg ikke var noget ved musikken, men blot var en ganske almindelig ung mand.

Hvor var jeg dog utrolig stolt og glad for min tofaste hund Wiski.


Den sort/hvide Border Collie er utrolig smuk, hvorimod andre aftegninger skam også er smukke.
Hunderacen går for at være den mest intiligente hunderace i verden.


Klik for at se alverdens Border Collies der findes rundomkring i verden, og se bare, findes ikke en mange mage til Viva, der ikke har en sort/hvis/sort streg i panden.©2013 Finn R. Hansen, all rights reserved.